U heeft waarschijnlijk al even research gedaan en bent bijna bij het besluit om een cavia (of zelfs beter 2 of meer) te nemen.

Houdt wel rekening met:

 

- Ze kunnen 6+ worden en het zijn geen wegwerp dieren.
- Van nature uit horen ze in een groep! Ze kunnen dit tijdelijk aan maar veel dieren kwijnen weg wanneer ze geen andere cavia's om zich heen hebben. Stelt u zich zelf maar eens voor als u niemand had om mee te communiceren ( die uw taal sprak), u zou ook erg eenzaam worden.
- Ze zijn vaak erg actief en hebben ruimte nodig (minimum van 1 m met veel loopmogelijkheden maar groter is altijd beter)
- Dagelijkse groente en fruit voor de nodige vitamine c
-  Ze moeten elke dag onbeperkt hooi krijgen.
- Het zijn tere diertjes en kinderen mogen dan ook niet alleen gelaten worden met de cavia.
- Ze moeten zeker 1 x in de week worden schoongemaakt.
- Langharige cavia's moeten wekelijks onderhouden worden door kammen en knippen.
- Beren samen gaat niet altijd goed
- Zeugjes samen gaat niet altijd goed (laat u juist informeren )
- Veel kinderen hebben geen medelijden gevoel, dit groeit namelijk pas met de jaren. Ga er dan ook niet vanuit dat een jong kind de cavia's gaat verzorgen. Vaak vinden ze het 2 weken leuk en daarna niet meer. Neem de cavia's dus ook omdat u ze zelf leuk vindt! 
- Cavia's zijn geen hamsters en maken vrij veel geluid. Ze zijn erg vocaal en babbelen er vaak op los. Ook gaan ze piepen op het moment dat de koelkast open gaat of wanneer er een zak wordt bewogen. Het kan super gezellig zijn maar houdt er rekening mee dat ze niet 100% stil zullen zijn. 
- Cavia's mogen niet in de tocht staan vanwege hun tere luchtwegen. Ze krijgen dan erg snel longontsteking waar het dier aan kan overlijden. 
- GA MET DE CAVIA NAAR DE DIERENARTS ALS HET NODIG IS! Dit kan ik niet vaak genoeg zeggen. Veel mensen gaan niet met hun cavia naar de dierenarts omdat ze voor een paar euro een nieuwe kunnen kopen. Ze sterven daardoor vaak een pijnlijke en vrijwel onnodige dood. Longontstekingen , schurft en schimmel zijn vrij makkelijk op te lossen mits je er vroeg bij bent. Neem je een dier? zorg dan ook voor de nodige zorg als het dier ziek wordt. 
- let op in dierenwinkels, het gebeurd vaak dat ze of al drachtig zijn of dat beren en zeugen (per ongeluk) gemixt zitten. Ga voor aanschaf liever naar een opvang of een goede fokker. Deze kunnen ook beter advies geven en denken meestal niet aan de winst waardoor alles eerlijker wordt benaderd. 
- let op bij de aanschaf dat de cavia's oud en groot genoeg zijn. Dit betekent dat ze tegen de 300 gram (250 tot 300 voor beertjes) moeten wegen en 4 weken oud moeten zijn. tot die tijd drinken ze namelijk nog bij de moeder en hebben ze de socialisatie met de groep nodig.

- konijnen zijn geen goede maatjes voor cavia's. Konijnen zijn sterker en kunnen uw cavia dodelijk verwonden. Ook draagt een konijn vaak bordetella bij zich, dit zorgt voor ernstige longinfecties bij cavia's.

- een cavia is nooit verkouden, dit is altijd een luchtweginfectie/longinfectie die antibiotica nodig heeft.

 

Na deze lijst nog steeds interesse? neem dan gerust contact.

Er zijn veel negatieve dingen opgenoemd maar een cavia kan een echt vriendje worden. waarom wel een cavia?

- Ze bijten niet of nauwelijks
- Ze zijn als ze volwassen zijn vrij rustig
- Minder stank overlast dan menig andere dieren 
- Ze babbelen gezellig
- Ze kunnen heel erg tam worden
- Geen zin om ze te knuffelen? cavia's doen het prima zonder, zeker als ze een maatje hebben.
-Ze knagen meestal niet aan meubilair en graven niet (goed voor het gazon)
- Je kan ze afval groente geven ( ongekookt) een persoonlijke gft bak dus ( let wel op welke groente ze mogen op www.degrotecavia.nl/voeding.htlm
- Ze zijn vaak makkelijk en goedkoper te plaatsen tijdens vakanties dan bijvoorbeeld honden of katten. 
- Ze zijn niet heel duur in aanschaf.
- Ze kunnen ontzettend veel liefde geven 

Voor meer vragen kunt u altijd een bericht sturen naar caviastalcupcake@gmail.com of ga naar onze Facebookpagina